Commercial

Amaru

Inspired by the austerity of Spanish design, we found material simplicity and poetic restraint.

Client

Clinton McIver

Architects

Photographer

Eliza Rosie Tyrall

Status

Completed while director of meme

Textured, warm and inviting, Amaru is a place for cuisine and conversation, where sensitive mapping and thoughtfully executed detail resolve in a fine dining venue of unadorned honesty.

An interior of crafted and natural materials exudes tactile comfort, engaging diners in an intimate sensory experience. Smooth, hand-finished cement walls and flooring show traces of the artisans that shaped them. Original copper-framed windows and doors are complemented by rusty felt drapes, evoking the burnished hues and earthy patina of summer in Spain.

Here, languid lunches are enjoyed from Italian-made Bellevue chairs, their curved grey upholstery bringing immediate softness to the rectilinear space. Underfoot, a broad sisal rug spans the full length of the seated dining space. A ceiling-mounted oval shaped LED, its ambient, minimal lighting adding a diffused glow reflected by the faceted, beveled-edge mirror beneath. This serves to broaden the core of the room as well as frame the theatre of the open kitchen.

The luminous focal point was custom-made in collaboration with the client and Meme studio, as one of many bespoke fixtures and furniture featured within a restaurant designed to delight. 

Parents, children and guests can enjoy separate spaces to live, work and relax, in a home centred on purposeful connection. The positioning of robust living spaces both indoors and out invite organic social interaction throughout the property.