Residential

Dressmakers Loft

Distilling the original character of the space, new and old features sit in simple balance.

Client

Disclosed

Architects

Photographer

Tom Blachford

Status

Completed while director of meme

Down a Melbourne laneway, a loft apartment sits within a charming heritage building.

Light streams in through arched and wired windows; further traces of its past life as a dressmakers’ workshop. Generous ceiling proportions and industrial storehouse doors allow the space to stretch languidly beyond its one-bedroom size. 

Living areas are made spacious through careful planning and refined simplicity. The master bedroom, robe and bathroom are set back, obscured behind a full height screen with adjoining sliders. Made of ribbed glass, this translucent divider produces dynamic lighting and movement between the two rooms, offering both privacy and connection.

Walls in whitewashed brick create a light, simple shell for custom joinery lining the space in soft matte surfaces. Matt walnut flooring provides a timeworn base for sleek kitchen cabinetry in moody charcoal, given subtle lustre through metallic automotive coating.

Windows and doors are now made operable, allowing our clients to enjoy their inner-city surroundings from their peaceful, quiet sanctum.