Residential

Netherby House

A hand-finished homage to heritage, crafted for a modern Australian family.

Client

Disclosed

Architects

Neil Architecture

Eckersley Garden Architecture

Photographer

Status

Completed

Imbued with history and character, Victorian era homes exude a distinctive presence. In the right hands, this design language can form the basis of an artistic interior – entirely contemporary, yet respectful of heritage.

We took this nuanced approach to the interiors at Netherby House. Bringing harmony and order to a project shaped by a series of ad hoc renovations, this 140-year old home enters a bold new chapter through sensitive redesign.

Working in close collaboration with Neil Architecture, our response includes an extension to the original building, and restoration of existing features matched by skilled craftsmanship. Taking a cue from ornate cornice work, fleur de lys motifs and heraldic mouldings, we engaged our network of masterful tradespeople to provide a range of tactile touchpoints. 

These include off-form concrete and custom fluted concrete tiles in stairwells, slimline steel fabrication in balustrades, with bespoke joinery in the main living and kitchen area. Walls in waxed Venetian plaster and floors in blackbutt timber provide a pared back environment, where handmade tiles and bronze joinery shine. An array of hand-finished details to complete this eclectic, richly layered interior. 

Netherby House is a beautiful triumph of architecture, landscape and interior design working in step. Developed in tandem with Eckersley Garden Architecture, its surrounding lush landscape helps to promote cohesion throughout the home. These robust internal and external living spaces give greater opportunities for the family to come together.

The clients, a young active family, were keen for us to explore alternative concepts of materiality and composition. Centered on comfort, the floorplan is strategically remapped to establish privacy between the parents’ rooms in the heritage section, and the children’s bedrooms and study upstairs.

Here, a grand double height stair void creates an intentional progression between old and new spaces, where private quarters segue into a shared kitchen, living and dining area. In this way, the home provides a place for each of its inhabitants, encouraging purposeful, meaningful interaction.